Kunst in uitvoering

Op dit moment is Robert Vleesch Dubois een bijzonder aantal imposante tekeningen aan het maken op de panelen in HAL 25, hieronder een kort interview afgelegd door HALbaas Ervin.


Ervin
- Hey Robert, jij bent momenteel in de HAL aan het werk, de HAL is een soort atelier. Je bent een ontzettend grote tekening aan het maken, maar waarom doe je dit in de HAL?
Robert
- Omdat ik de HAL een fijne plek vind, de HAL hoog is en je afstand kan nemen, dat is prettig met tekenen.
Ervin
- En waarom maak je deze tekeningen?
Robert
- Ik wil mensen uit Philadelphia, Kensington (USA). Die wil ik een gezicht geven. En niet een respectloos gezicht, maar een menselijk gezicht. Het zijn mensen in de wijk Kensington, daar leven heel veel mensen op straat die verslaafd zijn aan twink (fentanyl)
Ervin
- Dat is een bepaalde drugs soort?
Robert
- Dat klopt, het is een hele heftige drug.
Ervin
- Is dit gekoppeld aan een project? Iets waar je op aanhaakt of iets wat je zelf aan het optuigen bent?
Robert
- Ik wilde m'n kinderen voorlichten over drugs, toen liet ik de filmpjes zien van wat er kan gebeuren. Daardoor begon ik steeds meer van de filmpjes te kijken en toen dacht ik jezes waarom kijk ik hier naar. Dat is dus omdat ik me betrokken voel bij al die mensen en de uitzichtloze situatie waar ze in zitten.
Ervin
- Mooi! En waarom voel je je betrokken tot het thema? 
Robert
- In het verleden heb ik wel veel coke gebruikt, daardoor weet ik hoe makkelijk het is om in deze neerwaartse spiraal terecht kan komen. Ik realiseer me dit ook, op een punt had ik een plakkaat op mijn deur met een uitzetting erop. Toen bedacht ik me, shit ik moet mijn leven veranderen. Anders leef ik ook op straat net als deze mensen. Gelukkig kon ik daar in een keer mee stoppen, dus ik ben niet verslavingsgevoelig. Maar als je dat wel bent kan ik me voorstellen dat je echt zo op straat staat, daardoor op straat leeft en dat het dan van kwaad tot erger gaat.
Ervin
- Wat voor rol heeft de kunst voor jou betekend? Want je bent nu kunst aan het maken voor mensen die verslaafd zijn en hun leven dreigen te verliezen. Jij hebt je leven zoals het er nu uitziet goed herpakt. Momenteel ben je mooie dingen aan het maken, staat dat in verbinding met elkaar? 
Robert
- Dat weet ik nu eigenlijk niet, ik maakte altijd al kunst *telefoon van Robert gaat af* Sorry, ik moet deze echt even opnemen.

Benieuwd naar het werk wat Robert aan het maken is? Kom langs op het RECESTIVAL om een sneakpeak op te vangen van de creaties op de panelen in HAL 25.