Nieuwsbrieven HAL25

ZIN OP ZONDAG - vrijdag 24 november


Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van 'Vrijheid'.

HALbaas Kees is speciale gast.

Locatie: GROTE KERK van Alkmaar.


Vrijheid

'We leven in een vrij land', hoor je vaak zeggen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Dat we in de supermarkt kunnen kiezen tussen wel tien verschillende soorten koffie? Dat we allemaal flexwerkers zijn geworden? En voor 100 euro naar New York kunnen vliegen? Ooit leek vrijheid te maken te hebben met de bevrijding van onderdrukking nu vooral met de vrije markt. In deze editie van Zin op Zondag onderzoeken we wat vrijheid anno 2017 voor ons betekent.

Denker des Vaderlands René ten Bos betreedt dit keer de kansel en neemt de preek voor zijn rekening. Frank Meester interviewt kunstenaar en ondernemer Kees Bolten. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten onder het genot van een heerlijke kop verse soep.

René ten Bos

René Ten Bos is de Denker des Vaderlands, filosoof, hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, columnist voor Het Financiële Dagblad, poëzieminnaar, schrijver en stamcaféganger. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s die hij met humor en blijmoedigheid benadert.

Kees Bolten

Kunstenaar, ondernemer en vrije geest Kees Bolten is gespecialiseerd in grootschalige, multimediale projecten in het publieke domein voor een breed publiek. Dat betekent in de praktijk dat hij een idee/concept vanaf de eerste schuchtere potloodstreep tot en met de laatste spijker uitvoert. En alles wat daartussen zit. Hij is bekend van onder andere HAL 25, Club Cees, Maarten in Cyberspace en Cargo.

foto: Rick Akkerman 

Zin op Zondag

Lange tijd was de kerk de plek waar mensen samenkwamen om na te denken over thema’s als ijdelheid, hebzucht, gemakzucht, lust, jaloezie, wraak en vraatzucht. Iedereen worstelt wel eens met deze door de katholieke kerk benoemde zonden. Nu de kerkgang minder vanzelfsprekend is, komen TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar met een eigentijdse variant: Zin op Zondag. Daarmee houden we de traditie van zingeving, verdieping en verbondenheid in ere, maar maakt de dominee op de kansel plaats voor een nieuwe generatie opiniemakers: columnisten, filosofen, cabaretiers, schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers.

Vrijheid, gelijkheid en broederschap

Wat betekenen de idealen 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' nog in deze tijd? Zijn we vrijer dan ooit of is vrijheid verworden tot de keuze tussen tien verschillende zorgverzekeringen? En hoe zit het met gelijkheid? Als je voor een dubbeltje geboren bent, kun je weliswaar een kwartje worden, maar tegelijkertijd bezit de rijkste 1 procent meer dan de rest van de mensheid. En Broederschap ten slotte, kunnen we ons door de nieuwe technieken steeds beter verbroederen met onze medemens, zelfs als die aan de andere kant van de wereld woont, of is de ander op de mondiale vrije markt vooral een concurrent geworden?

Presentatie: Frank Meester

DATUM: ZO 26 NOV
TIJD: 16:00 - 18:00 UUR
TOEGANG: 15,- PLUS SOEP