Nieuwsbrieven HAL25

CREATORIUM - vrijdag 7 april


 

ELEJAN VAN DER VELDE VERLAAT HET CREATORIUM MAAR KOMT TERUG VOOR
BAANBREKENDE BROKKEN


Een uniek project in Alkmaar

 

In 2016/2017 worden vier kunstenaars uitgenodigd om zich elk vier weken lang te vestingen als Artist in Residence in het Creatorium. Deze tijdelijke ‘bewoners’ gaan aan het werk in en met Overstad. Met haar gebruikers, haar bewoners en haar bezoekers.

 

 

Elejan van der Velde ging op zoek naar de geschiedenis van het Ringersterrein


Elejan van der Velde is de derde Creatorium bewoner. In zijn werkmaand is hij op zoek gegaan naar verhalen over ruimtes en gebouwen op Overstad. Dat bracht hem onder andere naar het Gemeentelijk Archief. Hij richtte zijn onderzoek op het gebied van de kruising Noorderstraat en Noorderkade. Al heel lang een rommelige hoek. Maar sinds een paar weken volop in ontwikkeling: er worden rond de Noorder Arcade nieuwe wegen en groenstroken aangelegd en de Noorderkade wordt verlaagd.


Ringersterrein heeft historie


Dit hele gebied, inclusief de Ringersfabriek, heeft een bijzondere geschiedenis, en Elejan vroeg zich af hoe hier door middel van kunst extra waarde aan kan worden gegeven. Het zogenoemde placemaking: kunst in de openbare ruimte als pionier en voorhoeder voor een gebied. Op 16 maart presenteerde Elejan zijn plannen aan Gemeente Alkmaar en BPD. Die reageerden beide zeer enthousiast. Als alles doorgaat wordt op de hoek Noorderkade / Noorderstraat een nieuwe (tijdelijke) beeldentuin aangelegd waar Creatorium kunstenaars de komende tijd kunstwerken aan toe gaan voegen. Elejan is dan de eerste!


Aanstaande vrijdag 7 april is iedereen van 17:00 tot 19:00 uur welkom in het Creatorium (Pettemerstraat 15, Alkmaar) om kennis te nemen van Elejan’s plannen en het eerste kunstwerk waar dan vanaf juni ’17 aan gewerkt gaat worden. Werkelijk een uniek project in Alkmaar als daar de komende tijd een beeldentuin gecreëerd wordt die zich blijft ontwikkelen doordat er telkens nieuw werk wordt toegevoegd.