Nieuwsbrieven HAL25

CREATORIUM - vrijdag 7 april


ELEJAN VAN DER VELDE VERLAAT HET CREATORIUM MAAR KOMT TERUG VOOR BAANBREKENDE BROKKEN

 

Een uniek project in Alkmaar

In 2016/2017 worden vier kunstenaars uitgenodigd om zich elk vier weken lang te vestingen als Artist in Residence in het Creatorium. Deze tijdelijke ‘bewoner’ gaan aan het werk in en met Overstad. Met haar gebruikers, haar bewoners en haar bezoekers.

Elejan van der Velde ging op zoek naar de geschiedenis van het Ringersterrein

Elejan van der Velde is de derde Creatorium bewoner. In zijn werk-maand is hij op zoek gegaan naar verhalen over ruimtes en gebouwen op Overstad. Dat bracht hem onder andere naar het Gemeentelijk Archief. Hij richtte zijn onderzoek op het op het gebied op de hoek van de Noorderstraat en Noorderkade. Al heel lang een rommelige hoek. Maar sinds een paar weken volop in ontwikkeling: er worden rond de Noorder Arcade nieuwe wegen en groenstroken aangelegd en de Noorderkade wordt verlaagt.


Ringersterrein heeft historie

Dit hele gebied, inclusief de Ringersfabriek, heeft een bijzondere geschiedenis, en Elejan vroeg zich af hoe hier door middel van kunst extra waarde aan kan worden gegeven. Het zogenoemde placemaking: kunst in de openbare ruimte als pionier en voorhoeder voor een gebied. Op 16 maart presenteerde Elejan zijn plannen aan Gemeente Alkmaar en BPD. Die reageerden beide zeer enthousiast: op de hoek Noorderkade / Noorderstraat wordt een nieuwe (tijdelijke) beeldentuin aangelegd waar Creatorium kunstenaars de komende tijd kunstwerken aan toe gaan voegen. Elejan is de eerste!

Aanstaande vrijdag 7 april is iedereen van 17:00 tot 19:00 uur in het Creatorium (Pettemerstraat 15, Alkmaar) welkom om kennis te nemen van Elejan’s plannen en het eerste kunstwerk waar vanaf juni ’17 aan gewerkt gaat worden. Werkelijk een uniek project in Alkmaar waarbij er de komende tijd een beeldentuin gecreëerd wordt die zich blijft ontwikkelen doordat er telkens nieuw werk wordt toegevoegd.