Nieuwsbrieven HAL25

MEET UP ALKMAAR - BITTERBALLENFONDS - vrijdag 2 december


Tegenlicht Meet Up Alkmaar: Cultuurbarbaren (& Bitterballenfonds)

Tegenlicht Meet Up Alkmaar gaat op vrijdag 2 december over de tv-uitzending van VPRO’s Tegenlicht ‘Cultuurbarbaren’ (9 oktober 2016). Deze Meet Up gaat gepaard met een tweede pitchronde voor het HAL 25 Bitterballen fonds: iedereen met een ‘nutteloos’ idee voor kunst of onze stad kan zijn of haar idee komen verkondigen, en maakt kans op € 2.500,00.

Op de laatste editie van de Biënnale in Venetië werd er uit het werk van Karl Marx voorgelezen, terwijl in de haven privéjachten aanmeerden en kunstenaars door partijen als Rolls Royce worden gesponsord. Reden voor cultuurpessimisten om het ‘einde van de kunst’ te verkondigen. Kunst zou teveel in de greep zijn geraakt van kapitaal, sterrenstatus, design en digitale massacultuur. Zo niet volgens de Italiaanse auteur Alessandro Baricco. Hij betoogt dat onze cultuurbeleving zich alleen maar aan het aanpassen is. En dat zou ons juist optimistisch moeten stemmen. Tijdens deze Tegenlicht Meet Up nemen we niet alleen de kunsten, maar ook de positie van de kunstenaar en de kunstwereld in haar geheel, onder de loep. Er wordt wel gezegd, ook in de uitzending van Tegenlicht, dat kunst onze nieuwe religie is.

Als de toekomst van de kunst in het engagement ligt, zoals Baricco stelt, hoe kan je er dan voor zorgen dat dit engagement wel toegankelijk blijft, en zich niet slechts op de kunstwereld zelf toespitst? Of is er dan niet meer van kunst te spreken, maar eerder van een sociaal project? Maar we kijken ook verder dan waar Baricco eindigt: de toekomst. Welke plek neemt kunst in binnen het snijvlak van wetenschap, theorie en sociaal activisme? Is de term kunst in de toekomst nog wel bruikbaar? Hoe gaat de kunstenaar zich tot zichzelf en anderen in de samenleving verhouden? En hoe ziet de cultuurbarbaar van de toekomst eruit?

Hierover gaan we in gesprek met Alkmaarse en Amsterdamse kunstenaars. Zoals Ron Peperkamp, die gebeurtenissen creëert die als opmerkelijke verhalen, via de media, de wereld in gaan. Zo heeft hij in HAL 25 de Kunst Reserve Bank, verplaatste hij een 20 ton zware gestrande boot in stukjes over land, om deze aan de overzijde weer aaneengesmeed te water te laten. En zo bouwde hij het Nationaal Geschenk aan de Zee, een ruim 30 meter hoge elektriciteitsmast gevuld met 20.000 eigenhandig vervaardigde broden. Dat deze werken niet als kunst onderkend worden, ziet hij nog wel als het grootste compliment.
Goed geïnformeerd meepraten over deze uitzending? Kijk hem nog even terug: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/cultuurbarbaren.html.
En oja: de bar is de hele avond open.

Het HAL 25 Bitterballenfonds
Het Bitterballenfonds is in het leven geroepen op 13 mei 2016, toen HAL 25 exact 2500 dagen bestond. Doel van het fonds is om mensen met een wellicht volstrekt nutteloos idee een platform te bieden. Naast een geldbedrag van € 2.500,00 stelt HAL 25 de locatie en zijn partners beschikbaar om tot een zinvolle publieke presentatie te komen. HAL 25 is de broedplaats voor prille plannen.
Meer: http://www.hal25.nl/index.php?id=23

Aanmelden om te pitchen kan nog! Geef je op via info@hal25.nl.

Datum: vrijdag 2 december
Locatie : HAL 25, Pettemerstraat 15, Alkmaar
Inloop en borrel : vanaf 19.00 uur
Meet Up : 19.30-21.00 uur (15 minuten pauze in het midden)
Pitches : 21.00-22.00 uur
Napraten en borrel : tot 01.00 uur
Entree : gratis