HAL 25 bruist tijdens lockdown

Dertig kunstenaars  bouwen mee aan coronaproof bouwtoilettentheater

Ondanks de coronacrisis biedt HAL 25 kansen voor kunstenaars en creatieven om bezig te blijven en verder te bouwen. Zo zetten op dit moment dertig kunstenaars zich in om van simpele bouwtoiletten unieke privécabines te maken voor het coronaproof PEESHOW Theater. Broedplaatsen gedijen goed in crisistijd: terwijl HAL 25 elf jaar geleden tijdens een crisis ontstond, bloeit de broedplaats ook in deze coronacrisis op met allerlei kunstenaars en makers die niet stilzitten. Ondanks alle onzekerheid staat de agenda vol en bereidt HAL 25 zich voor om weer open te kunnen.

Foto: Lonneke van Heugten

Onder leiding van curator Gerben Hermanus werken diverse gerenommeerde kunstenaars mee aan het PEESHOW Theater. Elke cabine is door een andere kunstenaar vormgegeven in eigen stijl en sfeer. Zodra je in een privécabine stapt, kom je in een mini-kunstwereld terecht van één van de dertig kunstenaars. Vanuit deze cabine beleef jij de voorstelling die op het ronddraaiende podium te zien is. Van tapijtenruimte tot ruimteschip, van ‘oerwoud’ tot krijthok: elke kunstenaar leeft zich volledig uit om van een simpele bouwtoilet een echt kunstwerk te maken.

Bekende kunstenaars en lokaal talent

Onder andere kunstenaar Martijn Engelbregt van Circus Andersom werkt mee aan het PEESHOW Theater, met zowel een eigen voorstelling als een zelf ontworpen privécabine. Maar ook bekende lokale kunstenaars als Talitha Schiffer en Mirjam Oosterbaan zijn actief in HAL 25. De Alkmaarse Mike Blommestein, die normaal gesproken de Herrie Metal feesten in HAL 25 organiseert, maakt een eigen ‘metalcafé’ van een privécabine. Ook de bekende ‘Eventjeseefje’-gedichten van Eefje Verdonk zijn er terug te vinden.

Ook buiten Alkmaar weten kunstenaars HAL 25 te vinden om los te gaan met kunst. Zoals de Rotterdamse Toine Klaassen (‘The Dutch Buschman’). Inmiddels zijn 13 cabines klaar en wordt er verder gewerkt aan de andere cabines.

Altijd in ontwikkeling

Lockdown of niet, HAL 25 blijft altijd in ontwikkeling. In de tussentijd wordt er in alle hoeken van het grote HAL 25-terrein (op voldoende afstand) doorgewerkt en bereidt iedereen zich voor om weer open te kunnen.

Op www.hal25.nl staat onder meer wanneer de eerstvolgende evenementen zijn. Helemaal op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom HAL 25? Via de website is het ook mogelijk je aan te melden voor de nieuwsbrief.

Ook Rick Ooms van The Scrapyard bouwt er flink op los voor zijn bierwinkel.