GESTOLDE AARDOLIE

HAL TAKE-OVER

Roelink werkt toe naar het moment dat hij als kunstenaar niet meer de plastic materialen mag en/of kan gebruiken als hedendaags materiaal om kunst te maken. De acties met de titel; JUST STOP OIL, steunt hij dan ook, omdat deze onze huidige plastic cultuur van olie gebruik een spiegel voorhoudt. Elke plastic zak die wij kopen in de winkel om onze nieuwe aankopen in mee te nemen herinnert ons er aan; onze verslaving aan aardolie. 

De presentaties met titel “Gestolde aardolie” rond en in HAL 25 tijdens de TAKE OVER spelen hier op in. In de buitenruimte van HAL25 ontgaan de vele plastic collages, van 3 X 4 Meter, niet. De collage-installatie, gemaakt van al die plastic zakken en ‘single use’ plastic, verwelkomt elke bezoeker. Ze hangen in het midden aan de gebinten waaronder je kan lopen. De wind speelt met de installatie. De zon geeft een glas en lood effect. Op de laatste spant hangt een werk waar scholieren aan mee hebben gewerkt. Actie – reactie was het thema. Door op elkaar te reageren krijg je een ontwikkeling, een cultuur en/of een kunstwerk. Het proces zelf is belangrijk. 

Bij het betreden van HAL 25 zelf loopt de bezoeker aan tegen een grote ruimtelijke installatie. Alle bezoekers van HAL 25 worden uitgenodigd om de installatie met de titel; THE PLASTIC SOUP binnen te treden. Roelink; “Ik ben een individuele maker die de interactie met het publiek, van jong tot oud, graag opzoekt. Hoe ervaar jij die enorme plastic massa waarbinnen je even helemaal vergeet waar jij bent. Je betreedt een ruimte waar je helemaal vergeet dat jij je bevindt in HAL 25. Weg getrokken in een andere wereld waar je mag nadenken in de plastic soup. Wij hebben onszelf gevangen, in ons zelf gecreëerde probleem van plastic. Mooi en lelijk tegelijkertijd. Welke positie neem jij in? Hoe sta jij in het leven? Hoe ervaar jij dit gegeven?

Op het podium draait een performance film die rond de Mekong rivier is opgenomen tijdens; NO DAM. Het plastic probleem is een wereldprobleem. Roelink; ‘Binnen de film zie je dat ik het plastic dat ik aan de waterkant heb gevonden van de rivier op mijn gezicht plak. De film laat een performance-moment rond de Mekong rivier zien en een performance-moment op de Ubonrachathanee University.

Foto gemaakt door Rob Moorees

25 TAKE-OVER wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland en het KBC Fonds