450 Jaar Alkmaar Ontzet x VPRO Tegenlicht

Stadsgesprekken

450 Jaar Alkmaar Ontzet x VPRO Tegenlicht

In het jaar waarin Alkmaar 450 jaar ontzet viert, organiseren wij – Bureau Stennis en Bibliotheek Kennemerwaard – drie stadsgesprekken waarin we met de kennis uit het nu en verleden vooruitkijken naar de toekomst. Voor deze stadsgesprekken hebben we samenwerking gezocht met VPRO Tegenlicht, omdat thema’s van de serie wel heel naadloos aansluiten bij de vier V’s die vandaag én in de toekomst belangrijk zijn voor alle inwoners van Alkmaar: vrijheidverdraagzaamheidverbondenheid en verscheidenheid.


Donderdag 15 juni: rebranding migration

In het eerste stadsgesprek besteden we aandacht aan migratie, die mede op gang is gekomen door oorlogen en het veranderende klimaat. Mensen van buiten Europa, maar ook Spanjaarden en Italianen, migreren steeds vaker naar het noorden omdat het hier koeler is. Het betekent dat we moeten kijken hoe we onze samenleving daarop inrichten. We gaan tijdens dit stadsgesprek op zoek naar een nieuw perspectief op migratie: wat als we migratie niet als probleem zien maar als de oplossing? Hoe doen we dat? De Wereldbank stelde onlangs in een nieuw rapport dat migratie een unieke kans is tegen de vergrijzing waarmee veel landen kampen. En in verschillende steden door Europa schuilen er initiatieven van een jonge gemixte generatie die verder denkt dan de natiestaat. Wat kunnen we leren van die superdiverse steden, waarin de minderheid de meerderheid vormt?

We gaan in gesprek met onder meer: Sharine Rijsenburg, researcher bij VPRO Tegenlicht, Dion Kramer, universitair docent Europees Recht en Migratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Zahra Taghlaoui, wijkcoach in Alkmaar, Sylvana van den Braak, journalist bij De Groene Amsterdammer, Jamilla Yusuf, schoonheidsspecialist in Alkmaar, Ben Bijl van de BAS, David Rubio Borrajo van de PvdA en nog veel meer. 


+ artiesten Robin en Paulie treden op met hun splinternieuwe track!

Gespreksleider: schrijver en programmamaker Bahram Sadeghi

Entree: vrij, graag een plek reserveren via de ticketshop

Samen eten: 18.15 – 19.30

Je kunt voor € 7,50 een kleine maaltijd reserveren via de ticketshop (soep + brood). Maar je kunt ook zelf iets meenemen – maak bijvoorbeeld iets voor twee personen, dan kunnen we met elkaar delen. Er zijn borden, bestek en afwasmachines!

Meet-up: 19.30 – 21.30

Napraat en borrel: tot 22.30 

Meer over Tegenlicht en Rebranding migration en de aflevering kijken via deze link.

Luister ook naar de Tegenlicht-podcast met Leo Lucassen

Neem voor vragen contact op: info@bureaustennis.nl